TRIANON EMLÉKMŰ AVATÁSA SÁRRÉTUDVARIBAN

Különleges emlékművet avattak Sárrétvariban a trianoni tragédia százéves évfordulójára emlékezve.

A rendezvény főszervezője Dr. Lendvai Csaba nagykárolyi születésű állatorvos, helyi gazdálkodó, aki tejipari vállalkozásába már mind a négy fiát bevonta.

Az esemény fővédnöke Jakab István, az Országgyűlés elnöke, a MAGOSZ elnöke, aki avatóbeszédében a nemzeti önazonosságunk védelmét emelte ki, melyről a Magyar Országgyűlés 2020. június 4-én politikai nyilatkozatot fogadott el.

A rendezvényen köszöntőt mondott továbbá Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és Kiss Tibor, Sárrétudvari polgármestere.

Dr. Lendvai Csabát, az emlékmű állítóját személyes sorsa is összeköti az elszakított országrészekkel: „A mi családunk is tényleges elszenvedője Trianonnak. Én a partiumi Nagykárolyban születtem, feleségem pedig Bágy faluban, a Hargita aljában. Több mint 30 éve Sárrétudvariban élünk, otthonról hazajöttünk az anyaországba, fiaink Csaba, Gergő, Hunor és Levente már itt születtek”

Az ünnepi istentiszteletet követően a sárrétudvari Tej Malom udvarán avatták fel a 4,1 méter magas emlékművet, mely süttői mészkőből készült, amiből az ország legjelentősebb épületei,szobrai is, Hősök tere. Halászbástya, Parlament. Az alkotás egy földszinttől kb. 80 cm – 100 cm magasságú kőhalmomra van helyezve, ami a hármashalmot szimbolizálja, valamint ennek a halomnak a burkolata 10X10 cm-es andezit kockákból áll, ezen andezit kockakövek Felvidékről származnak.

A műalkotás Győrfi Lajos szobrászművész munkája, alul egy kb. 1,2 tonnás kőtömbön Nagy-Magyarország térképét ábrázoló szakított kő forma. A szobron két idézet szerepel, mind kettő Sajó Sándortól származik:

Elején:

“Örvendezz, árva népem, Vagyunk még magyarok.”

 

Hátulján:

“Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség

Magyarnak lenni: nagy s szent akarat,

mely itt reszket a kárpátok alatt.”

2020. 06. 08