TÖRVÉNY VÉDENÉ AZ ALMATERMELŐKET

Új törvényt alkot a kormány azért, hogy a jövőben ne történhessen a tavalyihoz hasonló almafelvásárlási krízis – jelentette be az agrárminiszter. Nagy István erről a vásárosnaményi agrárfórumon beszélt, ahol elmondta, nemsokára beterjesztenek a parlamentnek egy törvényjavaslatot, amely előírja, hogy a feldolgozócégeknek már a szezon előtt szerződést kell kötniük a gazdákkal és az előzetes kontraktusba bele kell foglalniuk – több más elem mellett – a felvásárlási árat is. Mint ismeretes, tavaly válság alakult ki az almapiacon, miután az egyik legnagyobb külföldi kézben lévő feldolgozó megtagadta az alma korábbi kialkudott áron való átvételét. Országosan a felvásárlói árak hirtelen 55-75 százalékkal visszaestek, míg a költségek növekedtek.

A MAGOSZ és a Nemzeti Agrárkamara által szervezett gazdafórumon, Nagy István agrárminiszter most elmondta: a törvényjavaslat értelmében minden tétel feldolgozóüzemekbe beszállítandó almára írásbeli szerződést kell kötni és a feldolgozóknak augusztus 1-ig a feldolgozandó mennyiség legalább 60 százalékára ilyen kontraktussal kell rendelkezni. Hozzátette: az új szerződésnek kötelező árat, vagy olyan képletet kell majd tartalmaznia, amelyből a felvásárlási ár egyértelműen meghatározható. Mint mondta, ez az első lépés, amelyet a legrövidebb időn belül a minisztérium fel tud kínálni az almatermelőknek, ezzel pedig csökkenthető a termelők kiszolgáltatottsága.

A miniszter beszélt a termelők felelősségéről is, abban, hogy a tavalyihoz hasonló szorult helyzetet elkerülhessék. Így hangsúlyozta, el kell dönteniük a gazdáknak, hogy a léalma feldolgozását, valamint az étkezési alma piacra juttatását egy, korábban már hangoztatott termelői tulajdonú feldolgozóüzem, hűtőház és csomagolóüzem létrehozásával képzelik-e el. Ezen kívül abban is dönteniük kell, hogy egyénileg, kisebb kapacitású üzemek, vagy egy közös, nagyobb feldolgozó felépítésével járnának jobban, de mindkét esetében teljesíteniük kell a szerződésben “feketén-fehéren” foglaltakat. ” Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor azt tudom mondani önöknek, és a kormány is azt fogja mondani, igen, ez a projekt életképes és megvalósítható” – közölte Nagy István.

Az agrárminiszter hozzátette, ezzel a gazdák ennek az új vállalatnak a “részvényesei” lennének, a befektetett árujuk után pedig a haszonból és az eredményekből egyaránt részesülnének.

 

2019. 01. 31