Sajtótájékoztató Sombereken

A kis- és a családi gazdaságok fontosságát, a termőföld védelmét is hangsúlyozta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke valamint Rittlinger József, a Somberek és Környéke Gazdakör elnöke a gazdakör március 23-i összejövetelét megelőző sajtótájékoztatón.

Rittlinger József kiemelte a parlament magyar termőföldet megóvó intézkedéseit, valamint azt, hogy mintegy harmincezer gazdálkodó juthatott termőföldhöz, jelentős részük fiatal gazdaként, ami fontos a jövőt tekintve. Hangsúlyozta: a korábbi, nagyvállalatokat támogató tendencia megfordult, például vidékfejlesztési támogatásokból meghatározóan immár a kisebb és a családi gazdaságok részesülnek. Kérdésre ismertette: Baranyában országos viszonylatban is magasak a terméshozamok, a megye gazdálkodói szakmailag felkészültek, és nyitottak az új technológiákra, mezőgazdasági trendekre.

Jakab István méltatta a mintegy két évtizede működő sombereki gazdakör tevékenységét, valamint kiemelte azt, hogy a kormányzat sokat tett és tesz a vidék megtartó erejének erősítéséért. A magyar vidék gazdálkodóinak szaktudása, tapasztalata garancia a minőségre, nemcsak hazánk, hanem Európa éléskamráját is jelentik. Mint leszögezte: a földtörvénnyel kapcsolatos uniós kötelezettségszegési eljárás a jövőben komoly feladat lesz, az eddigiekhez hasonló elkötelezettséggel meg kell védeni a magyar termőföldet a külföldi spekulánsoktól.

2018. 03. 28