Építkezni csak békében lehet! – Agrárfórum Szabadbattyánban

Jakab István, a MAGOSZ elnöke a Szabadbattyánban megtartott agrárfórumon elmondta: az eltelt nyolc esztendő eredményeit át kell tekinteni, azokat tisztán kell látni, hiszen csak így tudjuk megnyugtatóan megtervezni a következő időszakot. A 2010-es gazdasági állapotok után mostanra eljutottunk oda, hogy a magyar nemzetgazdaság erős, Magyarország pedig befektetésre ajánlott ország lett. A változás a mezőgazdaság terén is látványos, komoly fejlesztés történtek. Az elmúlt évek fontos feladata az agrárium számára a nyugodt légkör megteremtése volt, hiszen építkezni csak békében lehet – húzta alá a szakember, majd hozzátette: mindezeknek megfelelően fontos, hogy hosszú távon lásson előre a gazdaember, hiszen csak így tud tervezhetően gazdálkodni. A következő időszak tétje többek között a magyar föld magyar kézben tartása – tette hozzá Jakab István.

A Fidesz-KDNP térségi képviselőjelöltje, Törő Gábor szerint az elmúlt években az a cél vezérelte a kormányzatot, hogy versenyképes gazdatársadalmat építsenek ki. Ezt a helyi gazdák is érzékelhették, hiszen például Mór környékén sok borászati és gépbeszerzési pályázat nyert, amelyek a gazdálkodók fejlődését segítették elő.

Varga Imre, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke szakmai beszámolójában leszögezte: a magyar mezőgazdaság felfelé ívelő pályán van, amelyben fontos és meghatározó lépés volt az élelmiszerek áfájának csökkentése. Ebben a kamara is aktívan részt vett, hiszen a jogszabályok véleményezésében, többek között az áfacsökkentés kérdésében is együttműködő partnere a kormányzatnak. Az elnök kiemelte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kiépített, májusban elinduló jégkármérséklő rendszer jelentőségét, amely az előzetes számítások szerint évente 50 milliárd forint értéket óv majd meg a gazdák és a magyar lakosság számára.

2018. 03. 06