Meg fogjuk védeni a magyar földet!

A vidék a kezébe vette a saját sorsát, ott van a róla szóló döntéseknél; ennek a jövőben is így kell lennie – hangsúlyozta Jakab István, a MAGOSZ elnöke a szervezet Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének mezőkövesdi gazdafórumán.

A MAGOSZ vezette összefogással szemben induló MOSZ ígérete, hogy lehetővé teszik: egy nap alatt lehessen termőföldet venni. Ezzel semmissé tennék a magyar gazdáknak és a kormányzatnak a hazai termőföldet a külföldi nagytőkétől óvó akaratát – fogalmazott az október 31-i fórumon dr. Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára. A kamarai választásokkal kapcsolatban elmondta: a NAK vezetése nagyon komolyan képviseli a gazdálkodók érdekeit, és stratégiai partnere a kormányzatnak, a szaktárca brüsszeli tárgyalásai előtt is mindig egyeztet a Kamarával. A hazánk ellen földügyben folyó uniós kötelezettségi eljárásokról szólva kiemelte, hogy a kormányzat meg fogja védeni a magyar földet, nem enged az uniós nyomásnak, amely egyébként – érdekes módon – csak a később csatlakozott tagállamok szabályozását vizsgálja. Mind a vitatott földforgalmi törvény, mind a nem közeli hozzátartozók haszonélvezetével kapcsolatos szabályozás a magyar, helyi gazdák érdekeit védi.

– Nem csak a migránsok, hanem a migrációs nagytőke is felsorakozott a határon – hangsúlyozta a rendezvényen Jakab István, a MAGOSZ elnöke. A MAGOSZ és a kormányzó frakció határozottan kiáll a magyar föld védelme mellett a jövőben is. A kamarai törvénnyel kapcsolatban kiemelte: a kamara létrehozásával cél volt, hogy azon belül egyeztetni tudjanak az ágazati szereplők; ez a gyakorlatban jól is működik. Ezáltal kiforrott, minden érdeket figyelembe vevő álláspontokat képvisel a köztestület, amely nagy erővel tudja érvényesíteni tagsága érdekeit.

– A vidék kezébe vette a saját sorsát, a vidék ott van a róla szóló döntéseknél, ennek a jövőben is így kell lennie – emelte ki Jakab István. A MAGOSZ és a 17 támogató szervezet erős egységet alkot a vidék érdekében: a vidék, a gazdatársadalom, a feldolgozóipar, a nagykereskedők, az ágazat minden szereplője egy nagy egységet képez. Ott vagyunk a döntéseknél, kiérlelt javaslatokkal megyünk a kormányhoz. Nem az újságok hasábjain üzengetünk, hanem hatékonyan érvényesítjük tagságunk érdekeit – mondta a MAGOSZ-elnök. Vannak olyan – politikai pártok és egyes médiumok által segített – ellenérdekelt felek, akik megpróbálják megtörni a 18 szervezet együttműködését. Kérem a szavazókat, hogy november 3-án válasszák az összefogás, az együttműködés, a vidék listáját! – hangsúlyozta Jakab István.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozatának elnöke a mintegy 1300 milliárd forintos Vidékfejlesztési Program kapcsán kiemelte, hogy a pályázatok kiírásánál céljuk volt – és ez meg is valósult – a kisebb gazdaságok korábbinál jóval nagyobb arányú támogatása. A kamarai választásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem mindegy, ki adja a megyében a kamarai vezetést, ki képviseli a gazdák érdekeit a földügyekben.

Taskó József, a MAGOSZ megyei elnöke beszámolt arról, hogy a megyei küldöttjelölti listán is minden szakterület képviselteti magát. Mint részletezte, a NAK megyei szervezete nagyon komoly munkát végzett, a jövőben is az egységes gondolkodás mentén kívánják folytatni ezt a tevékenységet. Ebben a helyszínen felszólaló egyik partnerszervezet képviselője is megerősítette, mondván, hogy soha ekkora összefogás nem volt még az ágazatban.

2017. 11. 02