Minden tagcsoport érdekeit képviseli a MAGOSZ küldöttjelölti listája

Száznál több gazdálkodó vett részt a ceglédi „Erős vidék” agrárfórumon. A Pest megyei gazdatársadalom fokozott érdeklődését jól mutatja, hogy az október 17-i esti rendezvény három és fél órán át tartott: számos kérdést tettek fel a térségi gazdálkodók, melyekre kivétel nélkül választ adott Jakab István és Kis Miklós Zsolt.

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara betöltötte, betölti azt a szerepét, amely a létrehozásakor szándék volt – hangsúlyozta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezete Szövetségének elnöke a közelgő kamarai választásokkal kapcsolatban. A Kamara a jövőben számos újabb, hasznos szolgáltatással segíti a gazdálkodókat; arra törekszik, hogy levegye az adminisztráció terhét a termelők, vállalkozások válláról, hogy nekik csak a termeléssel, értékesítéssel kelljen foglalkozniuk. Ebben a jól működő, 650 fős kamarai falugazdász hálózatnak és az emellett most kialakuló százfős tanácsadói hálózatnak jelentős a szerepe. Profi, korszerű háttérrendszer, informatikai támogatás, falugazdászok, tanácsadók – mind a kamarai tagság érdekeit szolgálják, hangsúlyozta Jakab István.  Mint felhívta a figyelmet: a MAGOSZ a november 3-i kamarai választásokra összeállított 1480 fős küldöttjelölti listájának 40 százaléka a 17 szövetséges szakmai partnerszervezetből került ki. Ez jól mutatja, hogy valóban az összefogás listája az övék, amely minden tagcsoport érdekeit hivatott képviselni. Magas színvonalú szolgáltatások, korrekt érdekképviselet – fogalmazott az elnök a jövő Kamarájával kapcsolatban.

A fórumon Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozatának elnöke kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében 1300 milliárd forint forrás áll rendelkezésre. Hangsúlyozta: átlagosan a beadott pályázatok 80 százaléka nyer, azaz érdemes pályázni. Fontosnak tartja, hogy a forráselosztás kialakításánál, a pályázatok meghatározásánál nem a MOSZ által frekventált „gazdagokra”, hanem a kisebb és a közepes üzemekre, erősebb családi gazdaságokra fókuszáltak. Ahogy a birtokpolitikában 80-20 százalék a kisebb és a nagyobb gazdaságok aránya, úgy a vidékfejlesztésben is erre az arányra törekednek.

A fórum a nagy érdeklődés révén három és fél órán át tartott. A jelenlévő megyei gazdálkodók legfőképpen a 2018 májusától elindítani tervezett országos jégkár-mérséklő rendszer, az öntözés és a támogatások kapcsán tettek fel kérdéseket, melyekre az előadók részletes válaszokat adtak. A fórum kapcsán Takáts László, Cegléd polgármestere is örömét fejezte ki, mivel a térségben nagyon sok gazdálkodó tevékenykedik, akik jelentősen hozzájárulnak a város életéhez.

 

 

2017. 10. 31