Magas élelmiszerárak: 1,2 milliárd ember él a szegénységi küszöb alatt

Az élelmiszerárak világátlagban most 36 százalékkal magasabbak, mint tavaly ilyenkor voltak – áll a Világbank legfrissebb jelentésében. Tavaly június óta az áremelkedés miatt további 44 millióan kerültek a szegénységi küszöb alá, amivel már 1,2 milliárdan élnek napi 1,25 dollár, illetve ez alatti jövedelemből.

Ha az élelmiszerárak további tíz százalékkal nőnek, újabb 10 millió ember érheti el ezt a küszöböt, egy 30 százalékos emelkedés pedig már 34 millióval több szegényt jelent világszerte – állítja a Világbank. A szegénységben élőket egyébként is nagyobb mértékben sújtja az élelmiszerek árának emelkedése, hiszen jövedelmük nagyobb hányadát költik élelmiszerre.
Az alapvető élelmiszerek közül a kukorica 74, a búza 69, a szójabab 36 százalékkal drágult egy év alatt, miközben a rizs ára közel változatlan. A szervezet szerint több tényező is közrejátszik az élelmiszerárak gyors emelkedésében. Ezek közé tartoznak az üzemanyagok áremelkedése, a rossz oroszországi és ausztrál búzatermés, a nagy gabonaexportőr országok exportkorlátozásai, a növekvő bioüzemanyag-termelés és a csekély élelmiszertartalékok.
Ellenintézkedésként a Világbank célzott segélyprogramokat és a kiviteli korlátozások megszüntetését követeli, valamint a bioüzemanyagok adagolására vonatkozó kevésbé szigorú előírásokat, amennyiben az élelmiszerárak bizonyos árküszöböt meghaladnak. Emellett, a szervezet szerint több befektetésre van szükség a mezőgazdaságban – írja az MTI.

2011. 04. 15