Orosz élelmiszer-ellenőrök minősítik a potenciális exportőr-cégeket

Várhatóan 22 élelmiszeripari üzemet, valamint három állattartó telepet ellenőriznek azok az orosz élelmiszer-ellenőrök, akik április végén jönnek Magyarországra. Az audit keretében az Oroszországba újonnan exportálni szándékozó cégeket vizsgálnak meg, megfelelnek-e a helyi előírásoknak – tájékoztatott Menzel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára.

A VHT által koordinált orosz auditnak azért van nagy jelentősége, mert a kedvező elbírálás az adott cégnek piacbővítési lehetőséget jelent. Ez a magyar élelmiszeripar egésze számára is előrelépés a mostani gazdasági körülmények között – vélte Menczel Lászlóné. A tizenkét orosz állatorvos olyaan cégeket is megvizsgál, amelyek már rendelkeznek orosz exportengedéllyel, de most újra számot kell adniuk arról, hogy az előírt feltételeket teljesítik.
Az auditorok két hétig lesznek Magyarországon, és várhatóan 22 élelmiszeripari üzemet, valamint három állattartó telepet ellenőriznek. Jelenleg mintegy 60 élelmiszeripari vállalkozás rendelkezik Magyarországon orosz exportengedéllyel. A vizsgálatok belföldi költségeit azok a cégek állják, amelyeknél az ellenőrzéseket folytatják az orosz szakértők. Mivel a szállást és a repülőjegyet az auditorok maguk fedezik, így az ellenőrzés költségét a VHT titkára összesen 10 millió forint alatti összegre kalkulálja – írja az MTI.

2011. 04. 15