Precedensértékû lehetne a minimumár megállapodás az almacsatában 2008.08.26.

Precedensértékû lehetne a minimumár megállapodás az almacsatában

A magyar mezõgazdaság más ágazatai számára is precedens értékû lehet, ha az almatermelõk és -feldolgozók között létrejön egy minimumár-megállapodás a továbbiakban – mondta Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója.
Az érdekképviseleti vezetõ azt követõen fogalmazta meg véleményét, hogy hétfõn éjszaka a magyar gazdák megbízottai Lengyelországba utaztak Jakab István, a Magosz elnökének vezetésével, hogy egyeztessenek az alma felvásárlási árával kapcsolatban a lengyel termelõkkel.

Budai Gyula elmondta: a magyar almatermelõk delegációja kedden találkozik a Lengyel Parasztszövetség megbízottaival, köztük a szervezet vezetõjével is. A magyar termelõk szorgalmazzák, hogy közös álláspontot alakítson ki a két szervezet az alma felvásárlási árával kapcsolatban. Ennek azért van jelentõsége a Magosz szövetségi igazgatója szerint, mert a magyar feldolgozók a lengyel átvételi árakat irányadónak tartják.

Budai Gyula jelezte: várhatóan szerdán vagy csütörtökön folytatódnak az egyeztetõ megbeszélések – ismét Gráf József agrárminiszter közvetítõi közremûködésével – a magyar almafeldolgozók és -termelõk megbízottai között. Az almatermelõk azt szeretnék elérni, hogy az ipari, azaz a léalma kilójáért nettó összegben 30 forintot – vagyis 12-13 eurócentet – fizessenek nekik a feldolgozók.

Szakértõi becslések szerint Magyarországon az idén 500 ezer tonna körüli almatermés várható. Tavaly a fagykár miatt mintegy 350 ezer tonna volt a termés. Az idei mennyiség mintegy 60 százalékát az észak-magyarországi régióban – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – szedik le a fákról. Az össztermés 30-40 százaléka étkezési alma, a többi ipari minõségû. Egy kilogramm alma-sûrítmény elõállításához 8-9 kilogramm alma szükséges.

2008. augusztus 26.

Forrás: MTI

2011. 04. 05